Четиво за 2 минути

Защитава ли МВР корупцията?

От трите софийски прояви в защита на Странджа успях да присъствам само на тази пред НДК с нестинарите. Дали заради Балканджи, дали заради жаравата, но беше повече от приятно. Разбрах обаче, че на вчерашната демонстрация е имало и арестувани. Защото били нарушавали реда и протеста бил незаконен и без разрешение. Ха! А протеста на таксиметровите шофьори, който блокира цялата столица за цял един работен ден дали беше законен? Полицията защо тогава никого не арестува?

Въпроса ми е риторичен, разбира се – всички, които живеем в България и поне малко можем да мислим следва да сме разбрали що за стока е главата на МВР министър Румен Петков и докато в неговата си партия явно има кръгове, които му правят евала, то премиерът Станишев извън партийния контекст би следвало да се замисли нормално ли е МВР-министъра да генерира скандали с честота два пъти седмично? За болшевишко-компроматния подход на МВР по отношение на другия скандал – Пирогов – има великолепна статия в днешния Дневник

Министър Петков трябва да си ходи дори само заради една причина – той върна МВР в най-безпрогледните им времена. С подобно поведение и стил полицията никога няма да се пребори с имиджа си на „тъпи ченгета“ и да заслужи уважението, което принципно би трябвало да има. Може охраната на Маджо, побоя на фотографа, Странджа и компроматите около Пирогов да са само извадени от контекста случаи, но проблема е контекста всъщност, който само доказва, че всичко това е тенденция, начин на мислене и стил, който трябва да бъде забравен завинаги.

Защото ако допуснем, а то хич не е особено трудно, че строежите покрай Черноморието в Странджа, заради които се отменя статутът и на национален парк, са проява на корупция на най-високо ниво, то поведението на МВР е поведение на гузната държавност. И в този контекст арестите вчера ще означават само едно… че у нас МВР крие и защитава корпуцията. С подпис и печат!