Четиво за 4 минути

Yes It's Fucking Political

So the pierce screwed up your face ‘Cos your girlie liked the taste You’re infected by the tease… Political (Skunk Anansie, Stoosh, 1996)

Бях обещал още един negative пост. Няма как да не е политически… Добре, че не го написах вчера, защото щеше да е още по-негативен. Все се надявах да не го пиша, защото никак не обичам на мен да ми влияят, по какъвто и да е начин. Но няма как да го спестя.

Вчера чух прогнозни резултати на база социологически проучвания за бъдещите президентски избори и те бяха 42% за Първанов, 11% за Сидеров и по 4% за Беронов и Марков. Луната спи, драги зрители…

В нормалните държави изборите са някаква форма на диалог, дискусия, сблъсък на мнения. Ясно е, че не сме нормална държава. Ясно е, че в дясно летаргията е толкова дълбока все още, че някаква особена креативност е трудно да се очаква. Всъщност горното значи, че дясното липсва, което принципно е пълен резил. Ясно е също, че в ляво са толкова завладени от спокойствие, че диалогът не им е нито интересен нито полезен, но те просто нямат с кого да го водят… Пълна липса на събеседник…

Горните прогнози са тревожни. Много… Не заради друго, а заради поредното доказателство, че няма никакви симптоми за наличие на желание за посока към нормална държава в България.

За мен горните 11% означават, че повече от всеки десети наоколо е кретен. Без извинение! Гласуването за кретени от кретени не е ново явление у нас. Само, че е твърде кофти тенденция. Лидерът на Атака не е нито глупавото селянче Кире Либерало, нито добродушния наивник Жорж Ганчев, нито царския син Симеончо – той дори наполовина не е толкова безобиден. Сидеров не е нито смешен, нито забавен, нито добронамерен – той е опасен. Той е креатура, която няма начин да донесе каквото и да е положително на България и българите. Той може и да не е национал-социалист, фашист или в каквото там го обвиняват, но със сигурност е национал-популист, както наскоро някой съвсем на място вкара тази дефиниция в обръщение.

Той е опасен не с поведението си или с постъпките си на магистрален побойник, той е опасен с ретроградното мислене и с театралното си излъчване. Чисто в психологически план не се сещам как може 11% да гласуват за някой, който дори не се усмихва? Сидеров е последният, който може да има какъвто и да е потенциал за европейски политик – още по-малко като президент, който да въведе България в Европа.

Определено е вярно, че политическата класа дължи много на народа си заради белезникавото си носене по течението, но какво можем да очакваме от политическа класа, която е лишена от адекватен коректив откъм обществото. Кое да провокира креативност и да принуди политиците да мислят и да са различни, когато масата гласува алогично и незряло при всяка итерация.

Единственият смислен диалог, който можеха да предложат тези президентски избори беше ПървановБеронов. И без значение кой щеше да надделее това щеше да е възможно най-приличния символ на зрялост на нашето общество. Може би не най-добрия диалог по принцип, но със сигурност най-добрият който нашата политическа прослойка може да излъчи към момента. Само, че Беронов не може да стигне до този диалог, а Първанов не го води, защото някак няма смисъл. За какво да си говори със Сидеров – честно казано не съм сигурен, че с него може да се дискутира каквото и да е…

Евентуален балотаж Първанов – Сидеров не само ще е тревожен, той ще е пагубен от имиджова гледна точка. Това ще принуди десницата за призове на втория пас да се гласува за Първанов, което освен, че ще е абсурдна ирония няма никакъв смисъл. Дори самият Първанов няма нужда от подобен хумористичен анонс. Това ще декларира към света и Европа, че най-новият член не води никакъв диалог по темата щом не може да излъчи сблъсък, който да се води на над-балканско, над-психарско и над-идиотско ниво. Безобразна липса на разум и елементарен напън за мислене… А се гласува с разум – ако сме забравили. Не с емоция…

И за тази хумореска с нас самите няма да е виновна само политическата класа, колкото и да не заслужава подобна дефиниция, ще бъдем виновни ние – обществото, затова че с пасивността си сме го допуснали.

И понеже тази година се гласува в прозрачни урни и си мисля, че всеки трябва да носи отговорност за действията си аз ще гласувам на първи тур за Беронов и на втория за Първанов. Заради себе си, заради желанието ми за нормална държава и корекция на горното безумие и заради европейските принципи за нормалност. И защото това ще е единственият възможен най-разумен избор.