Четиво за 4 минути

Photosmith 2 – задължителна добавка за Lightroom

Когато започна ерата на цифровата фотография се оказа, че конвенционалните редактори на изображения и дори вездесъщия Photoshop не задоволяват напълно нуждите на новите фотографи. И най-големият проблем бе как да се организира работата с по-голямото количество снимки, така че човек да не се загуби сред собствените си файлове. Модулът за мениджмънт на цифровите снимки се превърна в задължителен компонент в работния процес на всеки фотограф. И най-удобно се оказа, когато той е интегриран гладко в целия процес или в обща система от софтуер. С времето едно от най-популярните решения, претендиращи за централно място в екосистемата и ежедневието на цифровите фотографи се оказа Adobe Photoshop Lightroom, което набира все повече и повече почитатели с всяка нова версия.

Междувременно Apple накараха света да полудее по iPad, а таблетът някак естествено се превърна в задължителна играчка на всеки фотограф. Особено след като на пазара се появи и iPad с т.нар. retina-дисплей. Парадоксално или не, но iPad може да бъде много по-удобен за разглеждане, подреждане и дори обработка на фотографии, отколкото всеки друг мобилен компютър, особено на път. А фотографите пътуват доста. Естествения начин за работа с него, специално пригодения за докосвания интерфейс на цяла фамилия фотографски приложения, които се появиха през последните месеци, го правят предпочитан инструмент от много хора. За iPad вече има RAW-конвертори, много удобни и прецизни редактори на изображения и какво ли още не… Една от посоките, в които iPad със сигурност и завинаги има своята сериозна ниша е именно света на цифровата фотография.

Аз самият не крия болезнената си пристрастеност към iPad и много често зарязвам компютъра си в къщи или офиса, но без iPad май ходя само в банята. През последните няколко месеца, на фотографски пътувания взимам само него и вече никога не нося компютър. Обработвам и публикувам снимки в движение, на коляно, на път, в леглата на хотелските си стаи или докато пия кафе сутрин… Нещо, което почти никога не съм правил с лаптоп. Особено удобно е да преглеждаш и подреждаш снимките си с iPad, дори и да оставиш обработката за по-късно, върху по-голям монитор. И ако Lightroom е центърът на твоята фотографска вселена би било чудесно да можеш да ползваш Library модула върху своя iPad.

Всъщност точно това прави Photosmith, чиято втора версия се появи на бял свят вчера, а аз я чаках с огромно нетърпение. Тук е мястото да благодаря на Chris Morse (един от разработчиците на Photosmith) затова, че имам възможността веднага след анонса да споделям първи впечатления. Thank you, Chris!

Photosmith 2 е задължителен за всеки, който използва Lightroom и предпочита да преглежда, подрежда и каталогизира снимките си с iPad. Или пък да му се налага да го прави в движение. Photosmith не просто прави това възможно, а нещо много повече – грижи се да осигури безболезнена и лесна синхронизация с библиотеката на Lightroom върху настолната работна станция на фотографа, веднага щом той се завърне при компютъра си. Единственото условие е компютърът и iPad-а да се озоват в една и съща Wi-Fi мрежа. Това се случва с помощта на разширение за Lightroom, което трябва да бъде инсталирано допълнително. След това Lightroom и Photosmith сами се откриват и си общуват безгрижно.

Интерфейсът на Photosmith 2 спрямо този на първата версия е много, много по-добър. Приложението изглежда семпло, ненатрапчиво, а в същото време е адски удобно за каталогизиране, селекция и подреждане на снимки, каквато е основната му цел. Разпознава RAW-форматите на доста камери и списъкът набъбва с времето. По-важните нови функции, спрямо предходната версия включват групово прилагане на етикети (tags) и ключови думи върху селекция от снимки, поддръжка на Eye-Fi, прилагане на preset-и от метаданни, обща (luminance) и RGB-хистограми и… разбира се, цялото приложение е преправено за да поддържа и използва високата резолюция на новия retina-iPad, макар да може да се ползва безгрижно и с по-старите.

Едва ли ще изненадам някой ако кажа, че Photosmith 2 поддържа директен експорт към услуги като Dropbox, Flickr, Facebook и разбира се и по email…

Ето официалното видео-intro на Photosmith 2: [vimeo 42598261]

А ето колко удобно се работи с него: [vimeo 42742791]

Приложението не е особено евтино – струва 16 EUR – но според мен удобството, което предлага си заслужава всеки цент. А и версия 2 е безплатен upgrade за всички, които са били купили първата и вероятно вече и се радват лично.