Четиво за 2 минути

Photoshop Elements 6 за Mac

Най-накрая и след като спестиха цяла версия на Mac-потребителите (петата) Adobe днес анонсираха шестия Photoshop Elements за Mac. Насочен и ценообразуван като инструмент за начинаещи до запалени фотолюбители, програмата определено няма шансове да прескочи този си сегмент. Бърз преглед на обещаваните свойства на новата версия на сайта на Adobe показва, че в новата версия няма нищо изненадващо и за много хора дългото очакване ще завърши с… разочарование.

За по-запалените любители като мен и професионалистите Elements беше евтино решение за ползване на специфични за Photoshop приставки (поне тези които работят и с Elements) без да е нужно да си пазарува човек големия Photoshop.

Според мен с този ход Adobe съвсем ще хвърлят в размисъл фотографското войнство. Ясно е, че няма да оставят Elements да им подбива пазара на Photoshop, но лошото е, че тази политика се прилага и за Lightroom, което успешно продължава да НЕ бъде обещаваното цялостно решение за фотографи. Въпреки последните развития все повече акцента в Lightroom продължава да бъде управлението на фотосите, докато редактирането им остава на заден план и под сурдинка се намеква, че все пак има и Photoshop. Само, че Photoshop е правен за друго или поне и за много други неща и в неприятно-високата му цена е включена функционалност, от която фотографите просто нямат нужда, докато липсва такава, която им е критично нужна. Adobe продължава вече години наред да не предлага смислен продукт за тази ниша. Освен за непретенциозните любители, за които новият Elements 6 е повече от достатъчен.

Докато Aperture в това време набира скорост… A Pixelmator не само беше задминал Elements от появата си, но и се цели в големия брат… на смешна цена при това…