Четиво за 2 минути

Photoshop Elements 6 (Mac) – първи впечатления

Понеже бях обещал да споделя някакви впечатления от Elements 6 за Mac – ето ги и тях. За жалост нямах твърде много време за да ги натрупам, понеже продължавам да нямам setup-нато работно пространство за фотография – все нещо друго изгрява с по-висок приоритет – както и да е – не се оправдавам – просто впечатленията ми са бегли…

Първото, което прави впечатление е най-накрая истинския RAW-конвертор. В предходната версия 4.0 той беше силно орязан. Сега Elements на практика притежава пълнофункционален Adobe Camera RAW компонент, който на всичко отгоре може да бъде използван за процесване и на TIFF и JPEG файлове. В първия момент това ми се стори тъпа идея, защото чисто концептуално това са различни неща и най-вече са готови RGB-изображения. После стоплих, че Adobe всъщност дават инструментариум на човека зад клавиатурата, с който по един и същ начин да си бърника и растерните изображения и RAW-файловете, което може би не е зле.

Между шестите версии за Mac и PC има една чувствителна разлика – докато редакторската част е еднаква и за двата варианта на програмата, то Organizer-а, познат от преди си е същия и в последната версия за PC, но във версията за Mac той е подменен с Adobe Bridge (изглежда да е съвсем същия като в големия Photoshop CS3).

Спрямо версия 4.0 има доста нови филтри, Unsharp mask най-накрая е преместен извън тях, интерфейсът е тъмен като в Lightroom и версия 5.0 за PC и като цяло програмата си стои напълно сериозно като ежедневен инструмент за прецизна обработка на растерна графика. Adjustment layers май вече не са новост дори за Elements, но най-голямата новина за мен – най-накрая – е наличето на истински и хубав, макар и малко ограничен, Curves инструмент (Color curves)! Само това осмисля пазаруването на програмата.

Имах кратка кореспонденция и с Nik Software във връзка със съвместимостта на техните неща с PE6/Mac понеже моите тестове с демоверсиите им бяха напълно успешни, но те все още се притесняват да потвърдят това официално преди да приключи техния QA процес. Така, че това ще бъде се случи явно след време.

С две думи – PE6 задоволява напълно нуждите на всеки средностатистически запален любител-фотограф и покрива 85-95% от нуждите и на повечето профита. Като при функционалността, която дава за цена от около 160 лв с ДДС е абсолютно без конкуренция в своя сегмент.