Четиво за 2 минути

Photoshop Elements 3

Темата започнах преди малко в UrbanStyle.org, но началото на този пост бе още вчера, като остана в drafts. В последните десетина дни (вместо развлечение) съм се отдал на тестване на софтуер, доколкото успявам да намеря промеждутъци от време за това. Фотографски и друг, но за другия някой друг път.

Свалих си trial версия на Photoshop Elements 3, който е олекотена версия на големия Photoshop CS2 и с фокус повече към фотографията отколкото към растерната графика по принцип. Програмчето е чудесен и достъпен инструмент (лицензът струва само $89 от сайта на Adobe ако не се поръчва кутията и CD-носителя). За жалост няма версия за Linux, но идните дни ще си го купя – имам още 20-тина дни време от trial-а за последни преценки и размишления. Почти 90% от всичко, което искам от него е там. Има само два, но за жалост огромни за мен недостатъка – RAW конвертора е далеч по-скромен от мерцедесът, който е имплементиран в CS2, а работата с цветните пространства (color spaces) е силно ограничена. А аз снимам вече изключително в RAW/AdobeRGB и непрекъснато правя конверсии към TIFF, JPG/sRGB.

Комбинацията от dcraw и GIMP също е чудесна, но не съвсем за всичко – точно някой най-секси неща липсват. GIMP е безценен за скриптиране обаче и за жалост го има за Windows, но PS CS2 липсва за Linux.

Има и друга причина да си купя PE3. На някакъв етап ще го заменя с PS то е ясно и то скоро, а последния струва цели $600. А веселото е, че upgrade от PE3 до PS CS2 струва от 150 до 200 долара.

Изобщо сюитата от GIMP, PE3 и PS CS2 е перфектната комбинация за postporocessing на цифрова фотография за момента. PS CS2 безспорно води класацията, но другите две неща не му отстъпват много много, дори имат някои чаровни функцийки, направени по-добре. За момента обаче профи-тулът се нарича PS и определено си струва парите – даже два пъти.