Четиво за 3 минути

Open Projects Foundation website

От няколко часа в българското web пространство вече работи и първата версия на сайта на Фондация „Отворени проекти“. Той се намира на адрес http://openprojectsfoundation.org, а целта му е да информира и запознава посетителите с дейността на фондацията и проектите, по които тя работи. Началото е скромно, но скоро ще бъдат публикувани и проектните документи за различните програми и начините за участие в тях. Сайтът ще предоставя форми за предложения и идеи, за кандидатстване по проекти, както и разбира се текущи новини по темите свободна култура, отворени информационни технологии, свободно образование и други.

На сайта ще се публикуват също и решенията на УС, протоколите от заседания и различни подробности за повечето проекти и програми. Скоро ще бъде публикувана и банковата сметка за дарения.

Фондацията бе създадена с цел да улесни случването на проекти в областта на софтуера с отворен код и свободната култура в България, да посредничи пред други организации за обществената полезност на тези инициативи и да спестява непосилните усилия на малки групи от хора сами да се борят с бюрокрация и организация на прояви или свои малки проекти.

Тъжно е, че понятието фондация в България е наслоило негативен оттенък, още по-тъжно е, че (типично по български) пръски кал полетяха по посока на ФОП още в първите мигове на нейното раждане – и явно, и подмолно – дори преди тя да е направила нещо, което да бъде преценявано. Това обаче няма да обезкуражи никого – целта, за която ФОП беше създадена е много над нещата от ежедневието. Радва ме много и желанието на хората да помагат и участват. И всички тези, които го показват и искат, скоро ще имат тази възможност.

В качеството ми на Председател на ФОП, считам, че е нужно публично да заявя, че организацията ще използва непоколебимо своя кредит на доверие, който всеки новопоявил се субект в обществото заслужава. Нещо повече ФОП има сериозното самочувствие, както и късмета в Съвета на Фондацията да участват хора, които са доказвали няколко пъти своята отдаденост на проекти в направленията, по които фондацията е дефинирала целите си. Хора, които заслужават този кредит на доверие именно заради тази си отдаденост и саможертва на лично време и не малко лични средства. И ФОП непоколебимо и безкомпромисно ще пази и умножава това доверие.

В личен план – до момента считам, че не съм дал нито един повод да се счита, че не държа на думата си. Нито да не се е случило нещо, с което съм се ангажирал да се случи. Не се срамувам от нито един свой проект или инициатива, в която съм решавал да участвам. Няма причина, нито аргументи, ФОП да е нещо по-различно. Всички във ФОП са хора, които правят така, че нещата да се случват. Всички други, които ще се присъединят към нас оттук нататък също трябва да бъдат такива хора. Минимум 200%.

Инициативите ни ще бъдат много интересни (и надяваме се полезни) за много хора. За много от тях ще търсим партньорства с други организации. Скоро ще публикуваме повече детайли и за нашия ключов проект, който поне за половината хора от сегашния състав на фондацията е цел на живота им. Засега го наричаме с кодовото название C3 или C3. Подробностите след около месец…

И най-важното ако тези проекти не се правят с радост и за удоволствие, те нямат смисъл. Затова – усмихвайте се… Иначе не минавате летвата… 😉