Четиво за 2 минути

Мъъъничко „mainframe“-че

<td width="240">
  <img height="320" width="240" src="https://cdn.yovko.net/img/2005/ibmp5a.jpeg" alt="" />
</td>

Понеже Пейо е хубав човек, а пък и отдавна ме врънка да му снимам някой mainframe отвътре – ето – изпълнявам си обещанието. Днес неочаквано се сблъсках с нещо подобно. За жалост не си носех фотоапарат, а пък и много хора не обичат да им снимат машините, затова качеството е най-доброто, което може да се получи с камерата на моята Nokia 6600.

На снимката отляво са две такива машини в цял ръст (42U rack) – по-високи са от мен. А на снимката отдясно съм открехнал предната врата на едната за да надникна вътре. Между другото това е нежелателно да се прави тъй като подобни машини имат сериозни температурни изисквания, уплътнения против прах и шум и т.н. Шумни са да – доста… Както и климатиците, които трябва да са около тях.

Четирите вертикални слота които се виждат вътре на втората снимка са за кутиите с процесори. Купуват се наистина на кутии. В момента сниманата машина е с две кутии (двата запълнени слота) с по шестнадесет 64-битови POWER5 процесора всяка – т.е. 32 процесора общо. В другите два слота могат да се сложат още толкова и машината може да стане с 64 процесора.

Това всъщност не е mainframe, а p5 сървър, в който обаче са прескочили и концепции от mainframe света. Пък и определението мъничък като се замисля хич не му приляга.