Четиво за 2 минути

Избори в Австрия

До преди малко се борехме с Весо Колев да разберем защо по-дяволите не виждам един SMTPS след като досега нямах никакви проблеми да си пускам пощата през него. Оказа се тривиалното – хотела пускат само няколко well-known ports и очевидно за тях SMTPS не е такъв. След кратка чуденка през кой порт да мина Весо се сети за един през който успях да си закача stunnel-а. Ура! Междувременно по новините съобщиха резултатите от изборите днес в Австрия.

Точно днес реших и да се разходя до Виена – та ми направи впечатление нещо, което да споделя.

Предизборни плакати почти няма никъде, а където има те са на специално поставени за целта временни пирамидки, които вероятно още утре ще изчезнат, най-малкото защото ще ги приберат за следващите избори. Нито хората, нито медиите бяха твърде екзалтирани по повод изборите. По нищо – ама наистина по нищо не личеше, че изобщо има избори.

Вечерта по ORF2 преди филма обявиха, че след него ще кажат резултатите (или нещо такова, защото в немския се ориентирам по няколко ключови думи). По ORF1 така и не знам дали има някога новини – все филми засичам там. Няма извънредни изборни новинарски емисии – няма такива неща. Мина си целия филм. След него нормална и редовна емисия новини, където първоначалните резултати се показват с няколко анимирани графики (ама не на 15 социологически агенции – а на една – и толкоз). Няма отегчителни и протяжни пресконференции. Само директно включване за 5 мин с радостта в лагера на спечелилите и кратко интервю със спечелилия Фишер.

Резултатът е силно на ръба – нещо като 52%:48%. Загубилата дама, за която говорех тук се появи широко усмихната в лагера на противника. Поздрави го с усмивка и ръкостискане. Залата беше пълна с привърженици и на двете страни – никой никого не гледаше лошо. Никой не беше увесил нос и не говореше увъртаници на журналистите. Всички бяха усмихнати и си стояха заедно. Край – следват други новини. Толкова.

Затова на някои хора живота и ежедневието им са по-подредени от нашите. И улиците им са без дупки. По електрическите стълбовете има найлонови торби с вестници и касички – взимаш си вестник и пускаш парички в касичката. И други такива разни неща.