Четиво за 2 минути

Имен ден?

Нямам имен ден! Знам, че някъде си пишело, че трябвало да празнувам на Ивановден, знам че някои радиостанции така разправят, но понеже името ми е точно толкова близо до Иван, колкото и до Божидар примерно, за себе си съм решил, че това не е моят имен ден. Йовко е съвременна (едва на няколко века възраст) проекция на по-старото име Йован, което обаче не е производна на Иван, както е лесно да се подхлъзне човек в преценката си. То е модификация на още по-старото древноеврейско име Йоханан, което пък има общ корен с Йоан, от което в друга посока тръгва Иван. Така, че много sorry ама ако трябва да обясня на някой защо имам имен ден на Ивановден е толкова сложно, че предпочитам да не обяснявам. Иначе името ми означава по същия път на проекция на значенията „божи дар“ така, че… пейзажът съвсем става сложен. Някой ден ако канонизират светия на мое име – окей – ще празнувам – а дотогава ще си празнувам по други поводи. В крайна сметка всеки ден може човек да си намира поводи.

Така, че благодаря за всички полупредпазливи поздравления, които получих вчера, но аз не се броя за именник така, че споко…

Между другото понеже съм зодия Телец си нямам и планета-закрилница – не знам дали е известно, но поради някакъв казус нещо не е открита или не съществува такава за нашата зодия и поради тази причина Венера изпълнява тази отговорна роля на закрилница. Не че се оплаквам, де – Венера звучи секси – но ако някой все пак има някоя излишна планета да се обажда.

Преди малко си поръчах среднощното такси за летището – дано да дойде навреме. Преди повече от месец започнах да си търся билет за Прага, но уви и австрийските и чешките авиолинии се оказаха препълнени, затова сега се налага да летя до там през Милано. Поне се надявам утре следобед да мога да поснимам из Прага. Това ще е единственият ми свободен половин ден. Е, надявам се и някоя вечер да се видим на по бира с Радек и може би Милан. Не сме се виждали от миналия април в Баден, когато ми хвалеха чешката бира.

А в „Програмата“ има каре за „Камината“. Ура!