Четиво за 2 минути

BladeCenter

<td width="285">
  <img width="285" height="214" src="https://cdn.yovko.net/img/2005/blade2.jpeg" alt="" />
</td>

Хайде като съм почнал. Утре ще поискам комисионна за реклама! Това е още едно секси решение, което има много смисъл за различни цели. А параметърът плътност или брой сървъри в единица обем хич не е смехотворен. Нарича се BladeCenter и представлява интелигентно шаси със захранващи модули, модули за управление, media bay (комплект флопи и DVD най-често, който се закача заедно или отделно от конзолата към произволен сървър от тези в шасито) и някой друг switch вътре, през който стигаш до всяко блейдче или те си общуват помежду си. В едно шаси обикновено влизат 14 (при други производители бройката варира).

Всяко едно такова вертикално нещо на снимката вляво всъщност представлява блейд-сървър. Това си е пълноценен сървър, който вътре има един или повече процесора. Един или два бързооборотни диска (подобни само на външен вид на тези в лаптопите), мрежови интерфейси и други и може да си се използва самостоятелно като всеки друг отделен сървър. Когато се клъстерират тези играчки става наистина страшно могъщо.

На снимката вдясно съм измъкнал едно блейдче от гнездото му. А всъщност снимката обхваща точно едно шаси с 14 блейдчета. Това нещо също страшно шуми и духа за да се охлажда – особено като се пуска може да се объркаш, че наблизо излита нещо. Консумацията на електричество също е сериозна – едно шаси може да стигне до няколко киловата в зависимост от вида сървъри.