Четиво за 2 минути

Anger Management

Вчера се сдобих с два стари Dell Optiplex G1 за по $12 всеки, с готин slimline профил. Единия с P2 на 300, а другия на 350 мегахерца – без памет и дискове. Памет и един диск си имам в резерва, но другият засега е diskless.

Това не е проявление на колекционерската ми страст (Калоян го нарича хардуерна геронтофилия). Единият е нарочен за VPN рутерче, а другият ще влезе като standby node на домашния ми файлов high-availability клъстер. Хората си пишат това, което си свалят от Интернет на CD-та. Аз реших, че ми е по-удобно, евтино и сигурно да си скалъпя Linux клъстер. Така винаги нещата ми са под носа, винаги са up2date и няма как да загубя нещо освен ако бомба не падне да взриви и двата node-а заедно. Инвестицията е единствено два hard диска и две смешни машини като горните, че дори и по-слаби. Сега като ми трябва нещо от архивите ми трябва всеки път да преровя два-три огромни шпиндела със CD-та и обикновено ми се доплаква от яд за загубеното време.

Голямо търкане на мръсотия падна снощи, но машинките вече светят. Адски безшумни са – почти като любимия ми IBM 300GL – най-тихия компютър, който съм притежавал някога.

Пробвах и скенера – резултатите са според очакванията. Без да са вълшебни, са съвсем прилични. Като почти не съм се престаравал в калибровката – със сигурност мога да постигна по-добри. Както и да е качих петнадесетина снимки в галерията от миналата година за проба…

И преди да си легна, час и половина след полунощ, добре се повеселих с това: http://overgrow.com/edge/showthread.php?t=517065

А епистоларното криминале на Еленко с ArenaBG определено е добро начало на деня: 1, 2 и 3.

Де да имаше повече като Еленко! Защото, сигурен съм, средностатистическия user (разбирай БГ-поданик) би се хилил кретеноидно на постъпката му.

Любопитно ми е кога едно общество, възпитавано от free-тата, BSA и стремежа към дребната далавера ще узрее за creative commons, свободната култура, където адски (ама наистина АДСКИ!) важно е поне взаимното уважение.